Modern Egyptology'nin baslangici -Ortacaglardaki bazi iptidai girisimleri saymazsak- genelde Napolean'un Misir seferine ve bu sefer sirasinda beraberinde getirdigi bilim insanlarina baglanir. Zaman icerisinde Hiyerogliflerin cozulmesiyle ve Piramitlerin arastirilmasiyla insanoglu Misir'in zengin mitolojisinin, tarihinin ve muhtesem mimarisinin kapisini aralamaya baslar. Bu surec icerinde kesfedilenler elbette hizla populer kultur urunlerine sizar.
Mumyalar, Misir Tanrilari, piramitlerin sirlari bugun bir Grek mitolojisi yahut Norse mitolojisi kadar olmasa da yine de populer kulturun her alaninda siklikla karsimiza cikan motiflerdir. Ornegin mumyalar onceleri romantik bir yaklasimla ele alinmisken 20.yuzyil ortalarindan itibaren klasik korku turune eklemlenir, klasik canavarlar takimin bir uyesi olur.
BD'lerin Fransa'nin tarihi baglari olan Misir'a kayitsiz kalmasi dusunulemez elbette, en basindan beri pek cok BD kahramani Misir'da gecen maceralar yasar. Hem Tintin hem de Asterix'in ziyaret ettigi ortak cografyalardandir (Tintin 34'de Asterix 65 yilinda).
Ama bir BD kahramani vardir ki tum maceralari Misir'da gecmektedir. De Gieter'in Spirou dergisinde 1974'de yarattigi Papyrus firavunlar doneminde gecen bir seridir. Kahramimiz Papyrus genc bir balikciyken tanrilar tarafindan kendisine verilen buyulu kilicla firavanun kizi Theti-Cheri'yi butun kotuluklere karsi korumaya baslar.
Bu BD klasiginin simdiye kadar 38 albumu cikti ve bunlardan sadece 6 tanesi Ingilizceye cevrildi. Albumler icin De Gieter'in arastirmaciliginin hakkini vermek gerek, hemen butun albumlerde Misir mitolojisi, tarihini piramitlerin ve diger Misir yapitlarinin mimarisi hakkinda yogun bir arastirmanin yapildigi ortada. Hatta cesitli yapilarin hangi durumda ne zaman kesfedildigine dair gunumuze dair dipnotlar da yeralmakta albumlerde. Kurgusal maceralarda gercek tarihe ait bu notlar oldukca ilginc. Ama ayni seyi cizgisi ve mizahi icin soylemek pek de mumkun degil, doneminin rakiplerinin arasindan siyrilip daha meshur olamamasinin bir nedeni de bu elbette. Albumler ornegin klasik bir Asterix macerasinin hem mizah hem de cizgi olarak cok uzaginda. Yine de surekli devinim, kovalamaca icinde gecen hizli tuketilebilcek sevimli maceralar.