31 Ağustos 2020 Pazartesi

A Contract with God



Will Eisner' i cok fazla anlatmaya gerek yok; ilk maskeli suc savascilarindan Spirit'in yaraticisi, cizgi romanin bir sanat olarak yerlesmesine buyuk emek vermis ustalardan biri ve ayni zamanda yillarini bu isin egitmenligine harcamis, adina oduller verilen buyuk bir sanatci. 



 
Eisner hayatinin son donemlerini ise yeni bir formun (grafik roman) olusmasina ve gelismesine adar. Kendi anlatisiyla A Contract with God'i yarattiginda(1978) bunu yayinlacak yayinevi bulmakta zorlanir, kitabin devami niteligindeki ikinci  (A Life Force - 1988) ve ucuncu ciltleri ( Dropsie Avenue - 1995)  yarattigi zamanlar ise artik butun buyuk yayinevleri grafik romanlar yayinlamakta, kitapcilar raflarini bunlara acmis durumdadir. Birkac onyil icerisinde seckin bir form olarak grafik roman artik oturmustur. 

Eisner'in yeni form arayisi biraz da Spirit'ten ve comicslerden daha derinlikli, daha anlamli konulari isleyebilme kaygisidir. O yuzden bu uclemede kendi cocukluguna, gencligine New York'un gocmenlere evsahipligi yapan sokaklarin sosyal tarihine doner. Amerika'ya yeni gelmis yahut bir kac nesil icinde goc etmis gocmenlerin, kucuk apartman dairlerine sikismis kenar mahallelerin, sehre ve yeni bir ulkeye eklemlenme sikintilarini, son derece insani macerlarini dile getirmeye calisir. Yari otobiyografiktir eser, ozellikle Eisner ve ailesi gibi Yahudi gocmenlerin hikayelerine odaklanir; kimi zaman bir gozlemcidir Eisner kimi zaman basindan gecenleri yahut isitiklerini anlatmaktadir. 

Ayni mahallenin (Dropsie Avenue) onyillar icersinde gecirdigi evrimdir ana omurga: mustakil evlerin el degistirmesi, bu bahceli evlerin yikilip buyuk apartman bloklarinin dikilmesi,  surekli gelen gocmenler -Yahudiler, Italyanlar, Hispanikler, Zenciler- ve tum bu gruplar arasindaki bitmek tukenmez kavga, catisma -kimi zaman kaynasma- ; icki yasagindan buyuk ekonomik buhrana, ikinci dunya savasindan vietnam savasina surekli devinim ve sosyo ekonomik calkanti icinde adeta dogup buyuyen yasayan ve olen bir canli gibidir mahalle. 

Woody Allen'in anlattigi sehirli-modern Yahudilerin hikayesi degildir onunki; Spike Lee'nin zencilerin , Martin Martin Scorsese'in Italyan gocmenlerin penceresinden anlattigi NewYork mahallererindeki donusumu Yahudilerin pencerinsen anlatmaktadir Eisner. Hikayelerde heran Lee veya Scorses filmlerinden aliskin oldugunuz bir dukkan sahibini, gansteri yahut 'pimp' karakterini gormek mumkundur. 



Gocmenlerin birbirine karismasi geldikleri ait olduklari kulturu kaybetme korkusu hassasiyeti  her zaman hissedilmektedir. Yahudi bir aile ile Italyan bir ailenin cocuklarinin ailelerin karsi cikmasina ragmen birliktelikleri buyuk sorun olusturur, problem cozuldugunde bile yillar sonra dogan ilk torunun katolik mi musevi mi olacagi yine buyuk sorundur. 

Hikayelerin geri kalaninda kucuk bir yer kaplasa da ilk kitaba -ve uclemenin toplandigi buyuk kitaba- adini veren ilk hikaye bir dini sorgulamadir. Tanriyla yapilan kontrat-anlasma aslinda butun ibrahimi dinlerin temelidir; karsilikli bir anlasmadir bu; Tanri yapilacak ve sakinilacak seyler karsisinda cesitli vaatlerde bulunur. Anlasmanin maddelerini kutsal metinler olusturuken, hukuk danismanligini-noterligini ise adeta bu karmasik anlasmayi yorumlayabilecek bu kapali dili gunluk lisana cevirecek din adamlari tabakasi olusturur. 

Iste bu hikayenin kahramani Frimme Hersh, katliamdan kacan bir Rus-Yahudi gocmeni olarak basladigi hayatina  Hasidik bir NewYork Yahudisi olarak devam etmis, butun hayatini Tanri'nin buyruklarini yerine getirmeye adamistir. (New York Hadisik cemaatinin ne kadar siki dokulu, kapali ve boyle benzeri tum gruplar gibi baskici olabilecegine dair benzer bi mahallede gecen yeni izledigimiz bir diziyi hatirlamadan gecmeyelim: Unorthodox.)  




Hersh, ta cocukken yaptigi Tanriyla anlasmanin (ve bunu Musa'nin on emri misali bir tasa kazimistir) kendince harfi harfine uyar, basit ve dindar bir yasam surer. Contract kelimesinin daha karmasigi covenant ibrahimi dinlerde oldukca onemli bir yere sahip teolojik bir kavramdir. Tanri her gonderdigi buyuk peygamberle tum insanilkla yeni bir anlasma yapmakta ve boylece eskisinin hukmu ortadan kalkmaktadir. Contract ise bunun bireysel yansimasidir. 




Herkesin guvendigi dosdogru bir insandir. Lakin uvey kizinin 16 yasina geldiginde olmesi ona gore anlasmanin Tanri tarafindan cignenmesidir; oyle ya o herseye uyarken sucsuz-gunahsiz kizinin hayati daha baslangicinda solmustur.

Eisner aslinda yari-otobiyografik bir hikaye anlatmaktadir; kendi kizi hikayeyi resimlemeden once 16 yasinda vefat etmistir. Kendi acilarini, Tanriya ofkesini ve hesaplasmasini yansitmaktadir.   



Hersh icin anlasma bitmistir artik; cocuklugundan beri tasidigi tasa kazili anlasma metnini pencereden firlatip atar, tamamiyla yoldan cikar; sakalini keser, kiyafetini degistirir. Kendine guvenilir bir insan oldugundan emanet edilenlerle buyuk bir servet edinir, dini hayatin butun kosullarini bir kenara iter ve bir de kiz arkadas bulur. (Aslinda burada pek cok dindarin paylastigi "dinden cikanin dinini kaybedenin dogru yoldan da cikacagi ve her turlu ahlaksizligi yapabilecegi klisesi, on kabulu tekrarlanmaktadir) 

Yeni hayatinin sefasina ragmen icini kemiren birseyler vardir; en sonunda hahamlari bir araya toplar ve bu sefer -sinagoga yapacagi maddi yardimlar vaadiyle- kosullarini hahamlarin profosyonelce hazirlaycagi, dikte edecegi yeni bir anlasma kaleme aldirmaya zorlar onlari. Oyle ya belki de cocukluk safligi ve bilgisizligiyle yanlis bir anlasma yapmistir (sucu yine kendinde aramaktadir). 


Yeni anlasmadan memnun olsa da anlasmaya uyarak yasamak nasip olmaz, zira omrunu tamamlamistir. 

Yillar once firlatip attigi ilk anlasmayi ise mahalleye yeni tasinmis hasidik bir cocuk bulmustur ve buna uymayi tahaddut eder. Hikaye en basa donmustur, insanoglunu tekrar edip duran fasit hikayesi gibi. 




Eisner'in dine sorgulayici bakisi aslinda cocukken basindan gecen bir olayla baslamistir; anlattigi mahalle gibi bir yerde fakirlik icinde buyurken babasi onlari haftalik seramoni icin sinagoga goturmek istemis lakin giriste hahamin istedigi bagisi karsilamadigi icin kabul edilmemislerdir. Oysa babasi durust, fakir olsa da cok calisan ve samimi olarak inanan birisidir. Bu yuzden kurumsal din yapisina da kurumsal dinin temsilcisi din adamlarina da kizgindir. Tanri'nin varligi yoklugu tartismasina bir hikayesinde daha girer; hayatin anlamini sorgulayan karakteri Jacop'a gore var olsa bile tum kurumsal dinlerin yorumlari guvenilir olmaktan uzaktir ; bu yuzden Tanri varsa da yoksa da insanoglu hayat mucadelesinde kendi varligi-vicdani-akli ile basbasadir. 

 


Gorsel olarak ise eser uclemenin son kitabi haric tam bir solendir (son kitap sirasinda artik yaslanmistir; kimi sayfalar buyuleyici Eisner dokunusundan uzaktir artik)  Siyah ve bayazla nelere yapilabilecegini ustad ortaya koymaktadir. Panel sinirlari ve paneller arasi boslukla  surekli oynar, kaligrafi ayrilmaz bir parcasidir eserin. Yagmuru, kari , sokaklarin sefaletini ve kirini oyle bir tasvir eder ki bunlari okuyucunun hissetmemesi mumkun degildir; sokagin bir asirlik biyografisini adeta okuyucuya da yasatir.   




28 Ağustos 2020 Cuma

Valérian ve Laureline evreninden

Valerian ve Laureline evreni ince bir iscilikle adim adim yarim asirdir islenmekte. Bu sure boyunca sayisiz yaratik, uzayli irk gelip gecti bu harika bilim-kurgu eserinden; bunlar Christin'in muhtesem yazarligi-hayalgucu ve Mezieres'in gorselligi ile hayat buldu. Bu yaratiklardan bazilari filmde de yeraldi; iste bunlardan -herhangi bir siralama yapmaksizin- en orjinal 10 tanesi :  
  • Shingouz: Her turlu objeyi ve bilgiyi paraya donusturme yetenegine sahiptirler, satamayacaklari bilgi, komisyon alamayacaklari anlasma yoktur. Bu haliyle nihai kapitalistleri temsil ederler. Pek cok V&L albumunde gorunurler. 

  • Transmuter : Pek cok V&L albumunde karsimiza cikar, yedikleri herhangi degerli bir tasi-objeyi enerjileri yettigi olcude sindirim-bosaltim sitemleri sayesinde kopyalama-cogaltma yetenegine sahiptir. Boylece genelde para problemini cozmek icin kullanilirlar. Baskalarina karsi oldukca hircinken Laureline'a tutkundurlar. 
  • Ismi verilmeyen uzayli: Kendi turunun ve gezegenin ilginc bir tarihi, catismalari, gelisim evreleri olmadigindan dolayi Dunya tarihine merak duymaya baslayan, bu tarihi gozlemledigi icin uzay-zaman ajanlarinin dikkatini ceken bir yaratik. En sonunda gozlemlerle yatinmeyip devasa uzay gemisinde degisik dunya donemlerinin simulasyonlarini yaratmaya baslar (bu haliyle Star Trek evrenindeki tanrisal guclere sahip yaratiklari andirir) ; en guzel V&L albumlerinden biri olan "Sahte Dunyalar Uzerine" albumunun kahramanidir. 



  • Schniarfeur : Ufak tefek olmasina ragmen cok tehlikeli canli bir silah olarak kullanilirlar. Ozel bir salgi bezleri -eger serbest durumdayda- sayesinde herseyi yakip eritebilen bir tukuruk salgilar. Salgi bezini kitleyen kisiye teslim olur ve onun hizmetine girer. 




  • Simlane gezegeninin Ana Tanricasi : Simlane gezegenin her nesiline annelik yapan ana tanricasi. Album kendisinden sonra yazilmis Incal'in bir bolume kaynaklik etti mi bilinmez ama hikaye oldukca paraleldir. Incal'in girdigi yarisma detayina kadar.   


  • Solum gezegeninin hafizasi: Solum gezegenindeki sehirler surekli batmaktadir, bu yuzden de surekli yeni katlar-kademeler insa edilmektedir. Yazi yahut dijital bir yedekleme kullanmadiklarindan her kademenin kendi yasayan hafizasi vardir. Bunlar kendi donemlerinde gecen herseyi hatirlar, giderek yaslanir ve batan sehirle alt kademelere dogru batarlar. En alt kademeleri sadece tarih ve arkeoloji meraklilari ziyaret etmektedir. 


  • Hypsis'in Lordlari: Dunyanin kendi mulkiyetlerinde olduguna inanan tuhaf uclu; ilginc bir bicimde dunyadaki dinler mitolojisindeki kutsal uclu-teslis'e benzemekteler. Mafyavari gorunumuyle sinirli, oldukca agresif bir 'baba' -ki bu haliyle eski ahidin tanrisiyla ortusmekte-; hippi kilikli, daha bariscil orta yolu bulma gayetinde bir ogul -yani Isa- ve son olarak olaylarin, kisilerin ve tarihlerin hafizasi aslinda bir kumar makinasi olan 'kutsal ruh'. 


  • Ralph : Glapum gezegeninden getirilen akuatik canli. Inanilmaz zihinsel yetenekleriyle herseyin yorungesini , nereye varacagini hesaplayabimekte ve telapatik yetenekleri bir cok canli ile iletisime gecebilmekte. Tuhaf beslenme aliskanliklariyla da birden fazla albumde kahramanlarimiza eslik etmekte.  



  • Brittibrit: Oldukca cirkin goruntusu ve igrenc kokusuna ragmen cok turkulu ve yetenekli bir sanatci olan Brittibrit istedigi forma girebilmekte. Izleyenlerin dusundugu forma burunebilmesi ise performansinin doruga ulastigi an.   



  • Tshung: Kurutulmus-paketlenmis bir sekilde tasinabilir. Suyla temas ettiginde ise kendi formuna doner ve canlanir. Artik gonderilen nerede olursa olsun butun engelleri asip basarili bir sekilde mesaji ulastiracak mukemmel bir posta "guvercini"dir.  






24 Ağustos 2020 Pazartesi

Maestro

Hulk'un uzak bir gelecekteki dehset hali Maestro pek cok seride karsimiza cikti. Ama bugune kadar Hulk'un Maestro'ya donusum surece/macerasi detayli olarak anlatilmamisti. Yeni Hulk serisi  Maestro iste bu origin hikayesini bastan anlatmakta. 



Hikayenin basinda Hulk'u kendisiyle ve ailesiyle barisik, oldukca huzurlu bir yasam surmektedir. Banner ile bile barismis; adeata yapay mukemmellikte bir hayat yasamaktadir. Arada sirada ortaya cikan kotuler ise sadece antreman yapmasini saglamaktadir. Ta ki bir yemek masasinda tum bu huzurlu ortamdaki problemi kesfedene dek. 




  

22 Ağustos 2020 Cumartesi

Mudman

Sosyal medyadaki superkahraman geyiklerinden biri de bazi cizgi romanlardaki villianlarin aslinda ne kadar karizmatik-guclu olduklari muhabbeti. Bunun bariz bir nedeni var: kotu ne kadar guclu olursa ve kahraman ne kadar 'underdog' kalirsa hikaye o kadar guzellesmekte.

Hem Batman hem de Orumcek Adam evrenindeki bu konumdaki karakterlerden biri Kumadam yahut  Clayface. 

Benzer ozellikleri olan bu kotulerin hikayeleri ve guclerinin yeterince kullanilmadigina ve eger kahraman konumunda olsalar cok daha verimli hikayeler cikabilecegini dusunen  Paul Grist'in  yarattigi bir kahraman Mudman (CamurAdam). 

Ingiltere'nin kucuk bir kasabasinda siradan bir hayat geciren liseli Owen'in bir kaza eseri camuradama donusmesinin hikayesi. 



Grist'in ilginc cizgisi ve dinamik panellemelerine ragmen Image Comics'den 9 sayi kadar yayinlanabilmis. Bence iki problemi var serinin, birincisi hikayenin cok klasik olmasi liseli Orumcek Adam'in hikayesiyle cok ortusmesi (sinif kabadayisina kadar) ikincisi de oldukca kisitli bir cografyada -Ingiltere'nin cok kucuk bir kiyi kasabasi- gecmesi. 

Bu yuzden erken ve genc yasta emekli olmus bir kahraman camuradam.