16 Mayıs 2018 Çarşamba

Obelix ve Buyuk Hayaller

Obelix and Co. (Oburiks ve Şirketi - 1976) harika bir modern hayat/kapitalizm parodisidir: Romalilarin kapitalimzin-paranin ve modern sirketlerin gucunu kullanarak Galyalilari bastan cikartmaya, yozlastirmaya ve birbirlerine dusurerek yenmeye calismalari anlatir. Bu yonuyle onceki bir albume de (Mansions of Gods / Tanrılar Sitesi - 1971) oldukca benzer.






Ama maceralari kisa surede pespese okuyunca baska baglantilar da gorunmekte; Obelix and Co.'dan seneler once bu fikrin ilk hali baska bir macerada iki sayfada kisaca islenmistir: Asterix and the Chieftain's Shield (Asteriks Galya Kalkanı - 1967)

Meshur kalkanin pesinde kosan ikilimizin yolu teker uretip tum dunyaya satan bir "uretim tesisi"ne duser. Burada modern bir sirketin satis-pazarlama-uretim-muhasebe surecleri ile anakronik bir sekilde karsilasan ve sasiran ikilimizden Obelix kendi menhir isinin boyle olmasi halinde neler olabileceginin hayalini kurmaya baslar:




Belki de ustad Goscinny yillar sonra bu nuve halindeki hayali-harika kucuk fikri ele alip gelistirerek-seneryo geregi gerceklestirerek "Obelix and Co."yu ortaya cikarmistir.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder