6 Aralık 2013 Cuma

Seyfettin Efendi

"Seyfettin Efendi ve Olganustu Maceralari - Yeditepe Canavari" son Turkiye ziyaretimde okuma firsati buldugum yeni bir CR Albumu. 

Yerli CR piyasamizda son yillarda belirli bir canlanma oldugu malum ama cikan albumler ya eski isler ya da dergi sayfalarinda kalmis, daha once albumlesememis calismalar. Bunlara elbette bir itirazim yok lakin orjinal, yeni uretilmis calisma o kadar az ki. Sirf bu nedenle bile albumun yaraticisi Devrim Kunter'i bir albumu tek basina sirtlayip yaratttigi icin tebrik etmek gerek. 

Seyfettin Efendi'yi yerli bir Sherlock Holmes olarak nitelemek yanlis olmaz herhalde; doga-otesine paranormale inanmayan, son donem Osmanli erken donem Cumhuriyet aydini ustunde derin izler birakan pozitivizmin musahaslasmis hali, karsilastigi problemlerin ustesinden akliyla gelen, detayci bir hafiye...  Belki farki yaninda Doktor Watson yerine birbirlerini tamamlayacak ozelliklere sahip bir ekibinin olmasi... 

Hikaye cok orjinal olmasa, derinlesemese de Kunter'in cizimlerini ve renklendirmesini sevdim. Umarim olaganustu maceralarin devami gelir ; uzun soluklu bir hafiyeye sahip oluruz. 

27 Kasım 2013 Çarşamba

Toxic Planet




Toxic Planet;  insanlarin artik mutemadiyen gaz maskeleriyle dolastigi, cevre kirliliginin hayatin tabi bir parcasi haline geldigi disutopik bir yakin-gelecekte geciyor.

GDO’lu gidalar, karaborsaya dusmus organik gidalar, doga teroristleri, nesli tukenmekte olan hayvanlar, hic bitmeyen enerji krizleri, 3. Dunya ulkelerini somuran Bati sikca islenen temalar. Komedi unsuru ise ozellikle teneffus edilemez bir havada surekli olarak gaz maskesi ile dolasmanin yarattigi olasiliklar uzerinden uretiliyor. Acik ajandasini mesaj kaygisini surekli on plana cikartip biran bile unutmamasina ragmen bence basarili bir cizgi roman. Hani “guldururken dusunduren” cinsinden...


Tek handikapi strip olarak uretildiginden –pek cok stripde oldugu gibi- album haline getirildiginde benzer esprilere-temalara 3-5 sayfa icerinde geri donebiliyor , tekrara dusebiliyor olmasi ki parca parca okudugunuzda cokca goze batmiyor. 

23 Kasım 2013 Cumartesi

Hawksmoor


Istanbul’u gozleri kapali dinleyen Orhan Veli’nin bir super kahramanla ne ilgisi olabilir; efendim soyle: cokca islenen bir temadir edebiyatin muhtelif orneklerinde her sehrin bir karakteri, nev-i sahsina munhasir bir kisiligi oldugu, nefes alip verdigi, “yasadigi”, insanlarla bunun dogrultusunda iliski kurdugu...

Ve gun gelir Warren Ellis bu ozelliklere gercekten sahip bir kahraman yaratir : Hawksmoor. Sehirleri dinleyen, yalnizca dinlemekle kalmayip onlarla konusan ve onlari manupule edebilen bir garip kahraman.


Hawksmoor karsimiza once Stormwatch sonra da The Authority cercevesinde cikar. Orjin hikayesi, seriden seriye degisen gucleri, yazardan yazara degisen karakteri biraz oturmamistir ama sehir-mekan-insan hakkinda yaptigi aforizmalarla, her zaman potansiyel tasiyan hikayeleri ile birbirlerinin kopyasi banal superkahramanlar dunyasinda gizli bir hazinedir. 

12 Kasım 2013 Salı

Goon - Acemilik Yillari

Goon - Volume #0


Dark Horse'un incilerinden Goon hem hikaye hem de cizgi olarak yillar icerisinde cok gelisti. Bunu bugun donup ilk sayilardaki acemi cizgilere bakip gormek, serinin bir fanzin amatorlugundeki ilk cizgilerini takip etmek ayri bir keyif. 

10 Kasım 2013 Pazar

Tilsim



"Tilsim"ini kaybeden kucuk Thorgal'a ogutler; bir erkegin ihtiyaci olan yegane tilsim kafasi, yuregi ve kollaridir.