10 Kasım 2018 Cumartesi

Judge Dredd'in Amerika cikarmasi



Judge Dredd'in ilk Amerika macerasi Eagle Comics basligi ile 80'lerde oldu; hemen ardindan bayragi devralan Quality Comics sadece Judge Dredd degil pek cok 2000AD kahramanini Amerikan pazarina sokmaya calisti. Bunlar Ingiltere'de cokca tutulan-sevilen (bazilari oldukca kaliteli) cizgi romanlardi ama pek cogu Judge Dredd kadar sansli olamadi, cok kisa sayilabilecek sayilarla yayin hayatina veda ettiler. (Bunlardan bazilarina sonra deginiriz) 



Quality Comics 2000AD'de haftalik olarak yayinlanmis eski materyalleri Amerikan pazar mantigina uygun bir bicimde cogu zaman sonradan renklendirip (bunlarin ekseriyeti kotu renklendirmeler) yeni kapaklarla 32 sayfalik comic-book formatiyla sundu. Kotu renklendirmenin yanisira haftalik uretimin handikapi olarak (bizim mizah dergilerinden hatirlayabilecegimiz) her dort-bes sayfada sanki hikaye yeni basliyormuscasina yapilan hatirlatmalar ve de bazilari sadece 4-5 sayfa suren kisa hikayeler de eklenince (zira bu kisa hikayeler bir 2000AD sayisina denk geliyordu) bu tarz bir donusumun pazarin taleplerine uymadigi ortaya cikar. 

Yine de Dredd yayin uzun sayilabilecek (77 sayi) bir omre sahip oldu. Diger yayinlarin aksine Dredd sevildi baska yayinevleri tarafindan sonralari degisik bicimde tekrar tekrar piyasaya sunuldu. Cizgi romandaki asil "British Invasion" belki 2000AD karakterleriyle degil ama yazar ve cizerlerinin Amerikan pazarina transferiyle sonralari gerceklesti. 

Asagida bu seriden edinebildigim bazi sayilarin kapaklari yer almakta (maalesef efsanevi Dredd cizeri  Carlos Ezquerra'nin resimledigi macera sayisi oldukca az ama ornegin henuz genc bir Steve Dillon'un imzasiyla karsilasmak oldukca guzel) 












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder