1 Kasım 2018 Perşembe

Defenders

Hayir, Netflix dizisinden degil orjinal Defenders'dan bahsedecegim. Ilk seri 70'lerde yayinlanmaya basliyor; Dr.Strange, Namor, Hulk ve Silver Surfer'dan olusan kadro hizla ve surekli olarak degisiyor. Elime gecen ve okudugum 30'lu-50'li arasi sayilarda genel kadro Dr.Strange, Valkyrie, Nighthawk, Hulk'dan olusyor ama Red Guardian , PowerMan, Son of Satan, Hellcat gibi pekcok karakter uzun ya da kisa donemlerle maceralara girip cikmakta. 

Defenders bu donemlerde Marvel'in agir topu Avengers'in uyesi, Fantastik Four uyesi ya da X-Men uyesi olmayanlarin toplandigi cok derme catma bir grup havasi veriyor. Tek kelimeyle ifade edilmesi gerekirse Nighthawk'in tanimlamasi cok yerinde : "misfits". Bir yere aidiyeti olmayanlar, tutunamayanlar.


Ikincil derecede onemli bir grup olmanin sikintisi senaryoda ve cizimlerde de kendini hissettiriyor ; detayli bakmadim ama yazar ve cizer olarak daha ikincil kaynaklar belli ki Defenders'a ayrilmis. 

Yine de bu misfitlik ve surekli degisen kadro ilginc bir dinamizim yaratmis, maceralar kendini okutuyor ama serinin daha iyi olmasinin onundeki en buyuk engel bunlar da degil bence. En buyuk handikapi en berbat kotulerle savasmalari. Cizgi romani okunur yapan ana karakter oldugu kadar kotu karakterdir de malum ama malesef Defender'in bahtina Marvel' in en B sinifi kotuleri dusmekte: kafasini patlatabilen Headmen uyesi,  Eel & Porcupine, Plantsman ya da Scorpio gibi. Nadiren de Nebulon gibi daha kaliteli-ust duzey dusmanlarla karsilasmaktalar.

Burclardan dusmanlar

Hulk'dan takim uyesi Nighthawk'dan lider olmaz 

En begendigim yani ise muhtesem kapaklari, klasik Marvel komposizyonu diyebilecegimiz/diger Marvel gruplarindan da asina oldugumuz "ortada guclu bir dusman-etrafinda grup uyeleri" temali harika kapaklar bunlar.

Asagida orjinal kapaklardan bir derleme de var:







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder