8 Mayıs 2018 Salı

Pocoyo vs Pepee

Once bir haber; Pocoyo'nun Pepee'ye actigi dava sonuclanmis:

Davayı kabul eden mahkeme, "Pepee" karakterinin tecavüz ve haksız rekabetin önlenmesine karar verdi. Mahkeme "Pepee" tasarımlarının hükümsüzlüğüne de (marka hakkının sona ermesi, marka sicilinden silinmesi) karar verdi. Yargıtay davacı şirket lehine mahkemenin kararını onadı.
Haber dogruysa ve nihai ise sevindirici bir karar zira ortada esinlenmenin otesinde bir yurutme oldugu asikardi zaten. Pocoyo fanatigi oglum bile 4 yasindayken bir Turkiye ziyaretinde ilk kez Pepee'yi gordugunde Pocoyo sanmisti.

Cizim dunyamizda eskiden telif haklarinin her zaman onemsenmedigini, pek cok sahtekarlik yapildigini biliyoruz. Kaptan Venus ya da Noyan gibi ornekleri burada vermistik ya da Tenten yayinciligi ile ilgili yasananlari okumadiysaniz  Hayalet dergisinde  Çağrı Çalışır'in  ''Herge ve Türk İşi Tenten" yazisini tavsiye ederim. Neyse ki istesek de istemesek de dunyaya daha entegre bir donemdeyiz de bu tur kararlar cikabiliyor; kendi emegiyle, hayalgucuyle, bilegiyle orjinal isler yaratanlarla isin kolayina kacanlar ayirtedilebiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder