16 Mart 2018 Cuma

Emekli Kahramanlar Kiraathanesinden : Jeff Hawke

Jeff Hawke Ingiltere'nin Flash Gordon ve Buck Rogers'a verilmis gec bir cevabidir adeta (bir diger cevap Dan Dare'dir). 30'lu 40'li yillarda meshur olan uzayda maceralar yasayan Amerikali kahramanlar ilk ilham kaynagi, baslangic sablonu olsa da hizla onlarin bol aksiyon dolu, pulp maceralarindan ayrilir, kendine has bir stil yaratir. 


Cocuklugu ikinci dunya savasinda gecen yaraticisi Sydney Jordan ucaklara ve her turlu ucan araca hayrandir, ilk cizimlerine bunlarla baslar. Ucaklar ikinci savasin kutsanan, adeta sembollesen yeni teknolojik mitleridir. Savas sonrasi donemde de gelismeleri hizla surecek, insanligin kesfetme tutkusuna yeni alanlar acacaktir. Ama ote yandan Jordon savasin vahseti icinde etrafinda tanidigi insanlarin olumune sahit olur. Bu iki cocukluk etkisi yarattigi kahramanda kendini gostermektedir; Hawke bir taraftan uzayda, turlu ucan aletlerle maceralara atilmaktadir ama ote yandan tum aksiyon kahramani klasik  gorunusune, fizigine ragmen problemleri yumruklari ve isin tabancasiyla degil diplomasiyle, ince islenen planlarla, mumkun oldugu kadar kansiz cozmeye calisir.

Tum olan bitenler meshur Ingiliz diplomasisinin on plana cikarilmasi, uzaya tasinmasi olarak da yorumlanabilir elbette. Nitekim ikinci savastan sonra Ingiltere'nin dunya sahnesinde giderek azalan rolune, etkinligine karsi tepkisel-eski imparatorluk gucune-gunlerine ozenen nostaljik bir yaklasim da vardir CR'da. Dunyayi temsil eden bir elci konumundadir Hawke.


Jordon'in bir gazete bandi icin doneminin otesinde cizgileriyle, harika siyah-beyaz kontrastiyla  William Patterson'in cok guclu senaryolariyla 55-74 yillari arasinda neredeyse 20 sene yayinlanir. Benzerlerinden ayrilarak bilim-kurgu CR'lari arasinda ozel bir yer acar kendine. 


Neyse ki bu gibi hazineleri gazete koselerinde birakmayan, derleyip toplayip albumlestiren, gelecege birakan bir gelenek var da oldukca guzel edisyonlarla bugun bile erisebiliyoruz Jeff Hawke'a. Gunluk bant olarak yayinlanmanin getirdigi ortak problemlere (cok standart panel yapisi, bir gunden otekine gecerken yapilan tekrarlar-ozetler gibi) sahip olsa da bugun bile keyifle okunabilen bir calisma. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder