5 Şubat 2018 Pazartesi

Darwin's Diaries

Tarihi kisiliklerin populer kultur urunlerinde bambaska rollerde kullanilmasi yeni degil elbette; bu yuzden Abraham Lincoln'u  'Vampire Hunter' olarak izlemek ya da Nikola Tesla'yi sayisiz bilim-kurgu urununde gormek cok sasirtici/orjinal degil artik (Gecenlerde de Amelia Earhart'in nasil bir CR kahramani oldugunu gormustuk). Darwin's Diaries de Darwin'i hikayenin kahramani yaparak bu halkaya ekleniyor. 2010-12 arasinda cikan 3 sayiyla tamamlanan bir mini-seri. 



Hikayemiz Charles Darwin'in York'da islenen garip cinayetleri incelemesi icin -uzmanligina basvurmak adina- buraya gitmesi ile basliyor. Bir Sherlock Holmes hikayesine benzeyen bu baslangic kisa surede cinayetlerin ardinda bir tur 'kurt adam' hikayesi yattiginin anlasilmasi ile farkli bir donemece giriyor.




Yazar Sylvain Runberg (kendisini Orbital serisi ile tanimaktayiz) hikayeyi tarihi bir atmosfere yerlestirmekte oldukca basarili; Darwin'in London Zoo'da hayvanlar uzerinde gozlem yapmasindan York'daki tren yolu calismalarina, donemde baslayan kadin haklari mucadelesi-orgutlenmelerinden Ingiltere'nin aristokrasi/yuksek sosyal tabaka disindaki sefaleti-kirli gece hayatina hikaye gayet basarili bir sekilde oturuyor tarihsel dokuya. Cizerimiz Ispanyol Ocana ise Fransiz-Belcika ekolunun-pazarinin adeta dev bir miknatis gibi cevre ulkelerden (ve dunyanin diger yerlerinden) yetenekli cizerleri kendisine cekmesinin son orneklerinden. Realist, dinamik, datayli ve oldukca canli paneller uretiyor.



Olup biteni kendileri icin firsat bilip hikayeye dahil olan druidler-pagan fanatikler ise farkli bir renk katmakta tum akisa. Dinsel fanatizmin varabilecegi noktalari gormek adina oldukca basarili bir eklenti.


Sonucta hikaye kendisini zevkle okutuyor ama tek sikintisi cok islenmis-tuketilmis kurtadam, man-beast odagi etrafinda donmesi ; bunun disinda oldukca basarili bir calisma. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder