27 Şubat 2021 Cumartesi

Torpedo

Sonunda Torpedo hakkinda kalem oynatabilecek kadar macerasini elde edebildim ve okudum, en azindan mustakil bir basligi olsun: 

Torpedo lakabiyla bilinen Luca 20. yuzyilin ilk yarisinda Newyork'a akin eden sayisiz gocmenden biridir ve kiralik katil olarak calismaktadir. Baba gibi filmlerden yahut Sopranos gibi dizilerden asina oldugumuz organize, devasa mafya teskilatinin bir uyesi degil de -kimi zaman onlar icin calissa da- daha cok bagimsiz olarak parayi verenin isini gormektedir. "Torpedo" ismi de zaten doneminde kiralik katiller icin kullanilan argo bir tabirdir.    




Kendisine ait birkac ilkesi-ahlak dusturu olsa da bunlar meslegiyle ilgilidir ve genel olarak inanilmaz ahlaksiz-kotu adamin tekidir (serinin ilk cizeri Alex Toth tam da bu nedenle; bu kadar kotucul ve kara-mizah yuklu seriyi cizmek istemedigi icin birakmistir) yardim ettigi adam parasini odeyemeyince  karsilik olarak kizina tecavuz etmekten cekinmez ornegin. 

Bilegi kuvvetlidir kuvvetli olmasina ama her karsisina cikani devirecek kadar da becerikli degildir, dayak yedigi yahut vuruldugu da cok olur. Zeki olmasina zekidir, kolayca alt edemecegi bir dusman yahut kalabalik bir grupla karsilastiginda seytanca planlar yapmaktan geri durmaz ama bu alanda alt edildigi de olur. Serinin mizahi genele olarak Italyan cizgi roman geleneginde oldugu gibi yardimcisi Rascal'in uzerinden uretilse de Torpedo'nun komik durumlara dustugu anlar da az degildir. 

Maceralar genel olarak aldigi isler, yahut kendi basina planladigi islerle ilgilidir. Bunlar ekseriyetle kisa, 8-10 sayfalik olmasina ragmen arada uzun 30 sayfalik hikayeleri de vardir. Kimi zaman ise cocuklugunun gectigi Italya'ya, ailesinin karanlik gecmisine isik tutan maceralar yahut bir cocukken geldigi Amerika'ya ilk genclik yillarina donup karakterin koklerini, gecmisini ve gelisimini daha yakindan tanima firsati buluruz.

 



IDW yayincilik tum maceralainin toplandigi seriyi 5 cilt olarak Ingilizce basti ama bugun bu ciltlerin -ozellikle bazi sayilarini- bulmak neredeyse imkansiz.


Fransizca yayini ise yine sert kapakli olmasina ragmen 15 ince ciltlik bir seriyle tamamlanmis durumda.




Ama bu serinin en buyuk farki tum maceralarin renklendirilmis olmasi. Acikcasi renklendirilmis kapaklar bir harika olsa da Abuli'nin bir kac kalem darbesiyle yarattigi siyah-beyaz atmosferi hikeyelerin renklendirilmesine tercih ederim. 

 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder