29 Ekim 2019 Salı

Yeni Asterix Albumu: Sefin Kizi

Asterix'in yeni albumunu bir suredir bekliyorduk. Yayincilarin buyuk hedefi albumu ayni gun bircok dilde yayinlamakti ama Ingilizce yayini bir-kac gun gecikti. Toplam baski sayisi icin ise 5 milyon gibi muazzam bir rakam telaffuz ediliyor, elbette bu oldukca uzun sure icinde yavas yavas tuketilecek. Turkce baskinin ne zaman gelecegi ise henuz belli degil. 



"Sefin Kizi" album basligi koyun sefinden degil ama tum Galyalilarin sefi Vercingetorix'in kizindan bahsediyor. Daha once kendisinden cesitli albumlerde bahsedilmisti ama bir kizi oldugunu bilmiyorduk. Bu bosluk ustaca kotarilmis : "Ozel hayati hakkinda ketum olmasi" bahanesiyle  ve Sezar'a teslim olmadan once kizini arkadaslarina emanet etmesiyle aciklanmis. Vercingetorix'in kizinin adi ise Adrenalin. 



Albumun kapagini gorunce aklima ilk gelen album Asterix Ispanya'da olmustu zira Arenalin'in kapaktaki durusu ve tavri Romalilarin pesinde olduklari bir baska sef cocugu Pepe'yi cok andiriyordu.  


Hatirlanan bir diger album ise elbette bu sefer Vercingetorix'in kalkanindan bahseden Sefin Kalkani. Malum o albumde kahramanlarimiz efsanevi sefden kalan bir artifacti Sezar'a teslim ettigi kalkanini aramaktaydi. Yeni albumde de Romalilarin peslerinde olduklari sadece Adrenalin degil ayni zamanda babasinin ona verdigi ve Adrenalin'in surekli boynunda tasidigi bir artifact : Sefin Torc'u. Album kapaginda da boynunda gorulen taki. 

Bu taki Kelt kulturunun ayrimaz bir parcasiymis ve Gallilerin Vercingetorix'in yenilgisinden daha onceki bir yenilgisine atifta bulunan 'The Dying Gaul' heykelinde de en on planda olan unsur: 





Yazar Ferri unutulmaz bir Asterix hikayesi yaratamamis maalesef ama saydigimiz bazi eski hikayeleri de cagristiran tatmin edici/orta karar bir hikaye kaleme almis. Kahramanlarimiz bu sefer bir cocuk olan Pepe ile degil bir genc olan Adrenalin ile (isim de karakterini yansitmakta) ve genc olmanin beraberinde getirdigi zorluklarla  ugrasmakta. Asterix icin bir ilk sayilabilecek bir unsur ise Adrenalin'in kurtarilacak/korunacak yahut korkulacak kadin olma sablonun otesine gecip belki de albumlerde gorulen ilk kadin kahraman olmasi. Bir baska ilk ise  Greta Thunberg ile Bati'da  gencler arasinda zirveye cikan cevre duyarliliklarina yapilan gondermeler.  





Cizer Conrad ise yine tek kelimeyle kusursuz bir is cikarmis, keske hikaye de buna ayak uydurabilecek seviyede olabilseydi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder