6 Ocak 2019 Pazar

Mavi Ceketliler

Les Tuniques Bleues (Ingilizce ismiyle The BlueCoats - bizdeki ismiyle Mavi Ceketliler)  Fransiz-Belcika ekolunun oldukca koklu-eski bir cizgi romani. 68 yilinda kisa hikayelerle baslayan seruvenleri bugun 62. albume ulasmis durumda. Cinebook bunlardan sectigi 12 albumu Ingilizce olarak yayinladi. Western sever ulkemizde ise bir western mizahi olan RedKit cok tutmusken ayni turde basarili bir cizgi roman olan Mavi Ceketliler'in sans bulamamasi ise uzucu (elbette ayni turde olmalari bir tesaduf degil , Morris Spirou dergisinden ayrildiktan sonra RedKit'in boslugunu doldurmak icin ele alinmis bir cizgi roman Mavi Ceketliler).  RedKit'le en onemli farklari ise kansiz, oldukca temiz bir mizah olan RedKit'in aksine Mavi Ceketliler'de olumlerin sikca gosterilmesi ve savasin karanlik yuzunun teshir edilmesi. 



Hikayeler Amerikan ic savasi sirasinda gecmekte, iki zit karakter olan Cavus Cornélius ve Onbasi Blutch ise serinin ana kahramanlari. Cavus Cornélius kendini gorevine adamis, guclu kuvvetli , gozupek ve atilgan bir asker ; Onbasi Blutch ise tam tersi: ufak tefek, gorevden ve askerlikten kacmak icin her firsati degerlendiren, her kurnazligi yapan anti-militarist bir karakter. Ikisi arasindaki zitliktan dogan gerilim ve gelgitli dostluklari ise mizahi ureten ana unsur. 

Cinebooks'un arka kapak resmi kahramanlarimizi cok guzel ozetlemekte


Buna bir de Amerikan ic savasinin gercek tarihine uygun, iyi arastirilmis hikayeler (kullanilan ilk denizalti ya da balon gibi) arka fon olarak eslik edince oldukca kaliteli bir is cikmakta. 






Serinin ilk 5 albumunu cizen Salverius'un islerini gormedim ama sonraki albumleri cizen Lambil'in dinamik cizgileri bu tur icin bicilmis kaftan. Hele detayli savas sahneleri ve doga manzaralari cizdigi panaller  oldukca guzel. 

  



Umarim bir gun ulkemizde de yayinlanma sansi bulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder