13 Haziran 2018 Çarşamba

Absurd canavar avcisi: Hışım Osman



Para Tuzagi yeni dergi girisimlerinden biri, henuz 3 sayisi cikti gorebildigim kadari ile. CR agirlikli bir dergi olmasi yerli cizgi roman dergilerimizin yakin zamanda pespese kapanmasi yuzunden benim gozumde onu daha ozel yapmakta. Dergiyi sahibi Cihan Kilic hemen hemen butunuyle sirtlamakta. Cihan'in zaten tanidigimiz-sevdigimiz calismasi 'Ve Sinem' ve Hortlak'tan hatirladigimiz harika karakteri 'Sokak Doguscusu' dergiyi doldurmakta ve cok da tatminkar bir seviyede tutmakta zaten (Bunda yayin peryodunun cok da belirli olmamasindan dogan bir serbestlik, uretimde daha cok ozen gosterebilmenin, zaman ayirmanin da yeri inkar edilemez sanirim. Belki de dergiler artik boyle yayinlanmali , bu ayri bir tartisma).



Ama bunlar disinda dergi bambaska bir cizgi romani on plana cikardi; daha once sadece karikaturlerinden tanidigim Nisan Hakan'in calismasi  'Hisim Osman' (Hortlak'in bir ekinde henuz okuyamadigim bir ilk macerasi var galiba ama ilk kez Para Tuzagi ile boyle on plana cikma firsatini yakaladi, son sayida da kapaga tasindi ).



Osman bir "Kilic & Buyu" parodisi temel itibari ile. Kilic & Buyu diye turkceye cevirebilecegimiz Sword & Sorcery cizgi romanlari zamaninda cok populer olduguklari gibi elbette belli bir doyum noktasindan sonra her populer turun basina geldigi gibi parodileri de uretilmistir. Bunlardan en unlusu, ilk akla geleni uzun yillar devam eden Groo 'dur elbette (82).


Conan'in cok sevildigi, yerli kilicbaz kahraman enflasyonu da yasanan ulkemizde de daha once benzer parodi calismalar olmustur; Kenan the Berber(90?) yahut Gaddar Davut(74) gibi.



Ama bu tarz populer kultur anlatilari cogunlukla guncelden beslendigi, peryodik mizah dergilerinde uretildikleri icin uretildikleri donemde kitlelere hitap edebilse de aradan bir sure gecince hem degisen mizah anlayisiyla hem de guncele yaptiklari gondermelerle eskiyebilir; ornegin Berber Kenan bir macerasinda bir karakter olarak 'Dalaniali Bedret' kullanilmistir. Uretildigi donemde (90'lar) cok onemli bir siyasi bir figur olan Bedrettin Dalan bugun okundugunda belli bir yas ustu okur disinda kimseye birsey cagristirmayacaktir. Ama bu eskime payi elbette isin dogasi geregidir.


Yahut Gaddar Davut'un girdigi sehirde karsilastigi 'Komondo' tiplemesinin Girgir tarafindan kullanilan ulkucu steryotipini ifade ettigini 80 oncesi yasananlara vakif olmayan okuyucu es gececektir.


Nisan'in bize sundugu da (ilk basta ustteki oncullerini hatirlatsa da) bugun dolasimda olan, gencleri yakalayacak guncel uzerinden uretilmis espriler, mevzular : gay radar, parti hayvani, twerking, ic camasiri calan canavar, travesti canavar vb. daha cok hollywood komedileri, sitcomlar uzerinden dolasima girmis temalarin canavarlarla ve  oldukca yerel tiplemelerle, durumlarla  (parti hayvani bolumundeki bastonlu teyze gibi) kesismesi, birbirine karismasi sonucu ortaya cikan absurd-deneysel bir mizah dunyasi var Hisim Osman'in ("Hisimla beni Skati" cok eski bir diziye dayaniyor diyebilirsiniz ama yeni bir Star Trek film serisi cekilmekte oldugunu, Skati'nin tekrar popular kultur evreninde dolasima girdigini de unutmayalim).



Umuyorum uzun sureden beri eglenerek okudugum nadir yerli mizah cizgi romanlarindan olan Hisim Osman ve Para Tuzagi yayin araligi belirsiz de olsa devam ederler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder